2010. február 8., hétfő

The Clone Wars, 2x13 (Voyage of Temptation) - Epizódértékelés

Vegyes érzéseim vannak ezzel a résszel kapcsolatban, mert bár voltak benne hangulatos, frappánsan összedobott jelenetek, mégis jóval gyengébbnek tűnt, mint a trilógia felvezető része. Nem húzom az időt, kezdem mondjuk az elején...
A felvezetés rettenetesen hosszú lett, majdhogynem az epizód felét kitette. Felvezetés alatt gondolok a klónok járőrözésére a raktérben vagy a Satine és Obi-Wan között dúló szócsatára a vacsora előtti percekben. Nem vártam, hogy rögtön a nyitány után egy adrenalinbomba közepébe csöppenjünk, de szerintem egy 5-6 perces felvezetés bőven elég lett volna. Talán a Satine és Obi közti ellentét kihangsúlyozása került sok időbe. Ezeknél a jeleneteknél egyébként egyet kell értenem mind két féllel: a háborúellenes Satine nyilván minden áron diplomáciai megoldást akar a háború elkerülésére, ami figyelemre méltó, főleg ahogy kitart elvei mellett. Ugyanakkor Obi-Want is meg lehet érteni, hiszen egyértelmű, hogy a Halálőrség nem fog csak úgy odébb állni és néhány papír aláírásával fátylat borítani az egészre és elfelejteni a dicső múlt visszaállítására tett terveiket. Furcsa, hogy a Halálőrség a szakadárokkal küldetett droidokat a bárkára, mert egy ilyen fontos küldetés során a legkisebb hibalehetőséggel kellett volna számolniuk. Vagyis gondolhattak volna rá, hogy néhány droid nem fog különösebb nehézséget okozni a Köztársaság 2 talán leghíresebb Jedijének, de van egy olyan érzésem, hogy Vizslát és mandalore társait hamarabb viszont látjuk, mint hinnénk. Az új fajta pók-droidok nagyon bejöttek, annak ellenére, hogy a hangjukban némi kullancs-droid koppintott sémát is véltem felfedezni.


Tetszett, ahogy az 'anyadroid' halála után előpattogtak a kis apró droidok, nem kis gondot okozva. Azon szakadtam, amikor Orn Free Taa sikoltott egyet, majd egy csirkecomb-szerű húsfélével fedezékbe vonult. Obi-Wan is jól nyomta, nem hozott szégyent magára, meg persze féltette a hercegnőt is.


Nem véletlenül...a múltjukkal kapcsolatban sejtettem, hogy régebbre visszanyúló a 'barátságuk', de én valahova az EP1-EP2 közé tettem, Obi-Wan 'szakállas' múltjába. Szerintem egyáltalán nem hihetetlen, vagy furcsa, hogy Obi-Wan is közelebbi kapcsolatba került egy nővel, mert bár Jedi, attól még férfiból van. Ilyen érzelmeknek nem lehet parancsolni, még akkor sem, ha valaki a Jedi Kódex egyik legelszántabb követője. Erre utalt Obi megjegyzése Anakinnak, amikor Yoda szavait említette. Anakintól egyébként kicsit több 'piszkálódást' vártam Obi-Wan és a 'kis barátnője' kapcsán, de a tekintetéből sokszor lerítt, hogy 100%-ig átérzi Obi-Wan helyzetét. Még jó...
Örülök, hogy felcsendült néhány EP4-es téma, amikor a klónok behatolók után kutattak a sötétben, ezáltal is egy hajszállal közelebb került egymáshoz a 2 filmtrilógia. Apróság, de valahogy a fénykardok hangja is megváltozott, amikor a Jedik előrántották és aktiválták. Teljesen más, mint amit például a régi trilógiában, vagy javarészt az EP1-2-3-ban is hallhattunk, bár ezekben azért néha előfordult, főleg Dooku esetében. Még nem sikerült rájönnöm egyébként, hogy mitől adnak ki más hangot a különféle kardok, de nem túlzottan lényeges. A hiperűr előtti vacsora jelenet is szemet gyönyörködtető volt, akár csak maga a bárka belseje. A kapitány kalapja és a kormánykerék elég furcsán hatott, mintha egy régi kalóz hajón lettek volna, de nem volt rossz ez sem.
Szintén tetszett Obi-Wan leleplező hadművelete, akár csak a desszert után sóvárgó Orn Free Taa csalódott tekintete. Viszont elég bárgyú volt, ahogy a leleplezett Merrick túszul ejtette Satinet. Egyetlen kis bolha-droid elterelte Kenobi figyelmét, méghozzá annyira, hogy a szenátor még Satinet is el tudta ragadni. Nem volt túl 'reális'. A vége felé, amikor Anakin hátulról, abszolút nem Jedihez méltó módon kivégezte Merricket, egyáltalán nem tetszett.


Értem, hogy veszélyben volt az egész hajó legénysége, többek között Setine is, de akkor sem hiszem, hogy ez volt az egyetlen megoldás. Nem hiszem, hogy nem voltak kábítófegyverek, vagy egyéb bénító felszerelések, melyekkel jobb eredményt érhettek volna el. Ki tudták volna hallgatni Coruscanton akár Vizsla terveiről, akár más a Köztársaság számára fontos dolgokról. De akár a kézlevágás is egy opció lehetett volna, amibe nem hal bele a szenátor, az utasok mégis túlélik...nem ragozom. Karakterfejlődés szempontjából jót tett, a múltkori fojtogatós-vallatós jelenet után, egyre sötétebb dolgokat tesz meg Anakin. Kell valami alap Anakin Vaderré válásának, mert sokan még az EP3 után is kritizálták, hogy Anakin egyik percről a másikra lett a sötét oldal rabja, holott folyamatosan adagolták a kisebb-nagyobb lépéseit a sötét oldal felé az EP1-2 során is.
Na de nagyon elkanyarodtam. A pókdroid 'bábszínháza' se volt rossz, bár itt is érdekes, hogy Anakin nem érezte meg, hogy a klón már halott. Coruscant egyébként megint fergeteges látványt nyújtott, most valahogy a 2x11-től eltérően nem az EP2-re, inkább az EP1-re emlékeztetve, a lebegő platform és Palpatine által. Satine és Obi végső monológja már jóval kellemesebb hangulatú volt, a szakállas megjegyzés pedig külön tetszett, akár csak Anakin reakciója. Ahsokát hiányoltam, de szerintem ezzel majdhogynem egyedül vagyok...

Összességében nem volt rossz rész, mindenesetre valamivel többet vártam. A pontozással megint (mint mindig) bajban vagyok. De az előzőekhez viszonyítva legyen:

10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése