2010. január 20., szerda

The Clone Wars, 2x09 (Grievous Intrigue) - Epizódértékelés

Sikerült megnéznem az idei első részt! Azt kell, hogy mondjam, kicsit sem csalódtam. Lehet, hogy az újdonság varázsa, de pillanatnyilag ez az epizód fej-fej mellet vezet a 2. évad top listáján, a 2x05-el karöltve. Lehet, hogy ez nagyrészt másik kedvenc sorozatom (a Supernatural) írójának érdeme, de az egész stáb remek munkát végzett.
Szóval nem győzöm dicsérni a részt, mert valóban csaknem hibátlan. Az nem teljesen világos, hogy Grievous és Eeth Koth útjai hogy keresztezték egymást? Arra tudok gondolni, hogy a tábornok 'szokásos' Jedi-vadászatán volt, amikor belebotlott a zabraki Jedi-mesterbe.
Érdekes, hogy mostanra alig látni egy 'hagyományos' egyenruhát viselő klónt, mindegyikükön van valamilyen festés. Grievous karakterének nagyon jót tett ez a rész, az eddigiek alapján egyáltalán nem a félelmetes és kegyetlen Jedi-gyilkos jelző jutott róla eszembe. Sokkal inkább a gyáva és alattomos droidvezér, aki elvesztette többek között a Malevolence csatahajót, valamint az egyik lehallgató állomást, ellenben néhány klónt leszámítva mindössze egy Jedi-lovaggal sikerült végeznie. Na persze most is adott egy kis ízelítőt a híres gyávaságából, de ezúttal tényleg mutatott valamit igaz valójából. A belépője 100%-os lett, fenomenális volt, ahogy lassan lyukat vágott a bejáratra, mialatt a klónok és Koth lesben állva várakoztak, majd hirtelen berúgta az ajtót és szemügyre vette ellenségeit.


A klónok valószínűleg döbbenetükben nem lőttek, mivel az ajtólap maradványát Jedi-reflexekkel elkerülő Koth-on kívül több klón is életben maradt a tábornok érkezésekor. A 'Rookies'-ben debütáló kommandó droidok színre lépése és a testőr droidokkal alkotott párosuk már-már ijesztően hatásos volt. Nem a szokványos harci droid-szuper harci droid duó volt jelen, ami valljuk be, nem csak nekünk, de már a Jediknek is kissé unalmas lehet. Mellesleg érdekes, hogy Grievous fejből tudja, kik a Jedi Tanács oszlopos tagjai.
Szóval a tetszetős belépő után következett a még tetszetősebb párbaj, amit a Jedi-mester még sérült karja ellenére is túlélt. Viszont elég szembetűnően hagyta magát körülvenni a testőr droidok által, így már az elején megpecsételődött a sorsa.
Jó volt látni a Jedi Templomban a sok ismerős arcot, akár csak félszemű Wolffe barátunkat, akinek mégis csak jobban állt ez a kibernetikus szem, mint egy kalóz-szemfedő.


A kézjeles üzenet ötletes volt, mázli, hogy Obi-Wan tudása még nem kopott meg eléggé.
Az új hajók is tetszettek, de azért még mindig látszik, hogy egyiket a másikról 'kopizzák', kisebb nagyobb változtatásokkal. Anakinék járgánya felettébb emlékeztetett a Lambda-kompokra a birodalmi időkből. Csak nevetségesebben festett a gömb alakú pilótafülkével...
Grievous karaktere tovább erősödött miután kiderült, hogy kiszámította a Jedik tervét és ő is készült egy (nem is rossz) 'cselszövéssel'. Eleinte nem értettem, miért hagyta életben Koth-ot, de itt felvilágosodtam. Végre jobban megismerhetjük a Grievous és Kenobi közötti ellentéteket és érthetőbbé válik, hogy miért lesz olyan nagy szám az EP3-ban a legyőzése.
Anakinék érkezése is remek lett, akárcsak a csatlakozás Grievous hajójára, amely egy szép kis Millenium Falcon-féle EP5-ös utalásra sikeredett. És a csipetnyi humor sem maradhat el:
Anakin: - Na ez elég közel volt? Gallia: - Ha ennél közelebb lett volna, már bent lennénk a hajóban. Anakin: - Azt majd legközelebb.
Egyébként Adi Gallia valahogy nem lett túl egyedi karakter. Az az érzésem támadt, mint ha Ahsokát lecserélték volna erre a részre, a változatosság kedvéért, erre jött Gallia mester. Még magasságban is hasonlított a padawanra a csaj. Grievous második belépője, egy az egyben hasonlított az elsőre, ugyanúgy eltalálták.
Na és szerintem a rész egyik tetőpontja Obi-Wan és Grievous párbaja itt következett.


Az EP3-beli küzdelmüket kenterbe veri (ami ezáltal kicsit értelmetlen lett, de ez már lerágott csont). A tapasztaltabb Obi-Wan nem esett Koth hibájába és ha nem is fölényesen győzte le, de menekülésre kényszerítette a tábornokot, akinek szokásához hűen ez nem esett nehezére. Ebben a jelenetben kissé furcsa volt, hogy Grievous kettévágta a testőr droidok fegyverét Kenobi kezében, ami azért érdekes, mert direkt úgy tervezték, hogy ellen tudjanak állni a fénykardnak. Ja és a párbajt záró 'NEVER' is illő volt a küzdelemhez. Egyszóval az évad legjobb fénykardpárbaját láthattuk, számomra már nem kérdéses Grievous karakterének egyénisége.
Cody-ék kísérlete a tábornok elfogására megint csak tetszett. Nem csak az elektromos kábel kilövésére gondolok, hanem hogy egymás hátára vetődve próbálták feltartóztatni Grievoust. Ami még furcsa, vagy inkább hiba Gallia részéről, amikor az instabil folyosón újra összecsapott Obi-Wan és Grievous, a csaj hátulról rátámadt a tábornokra. De mivel aktiválta a kardját, oda volt a meglepetés ereje és a droidvezér könnyűszerrel védekezett. Tudom, nem lett volna túl Jedihez méltó hátulról, sutyiban lefejezni, de 'elvileg' megcsinálhatta volna. Jó volt látni, hogy Cody megmentette Obi életét, mert 'csak' egy klón, de mégis... több annál.
Egyszóval szerintem egy nagyszerű, ha nem a legeredetibb ötletű részt láthattuk. Mert valljuk be, láthattunk már ilyet nem egyszer. Elrabolt személy, mentőakció, sikeres kiszabadítás...stb. Pl.: Revenge of the Sith, Cloak of Darkness, Duel of the Droids, Cargo of Doom. De mégis... jól összehozták. Az apróbb bakik ellenére, ha nem is a kedvenc, de a Top5-ös részek között ott van ez a rész. Egyelőre ennyi jutott eszembe, ha lesz még valami, majd leírom.
A 'The Deserter'-t későbbre hagyom, hogy ne keveredjenek az élmények...

10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése