2010. október 26., kedd

The Clone Wars, 3x06 (The Academy) - Epizódértékelés

Jó rész volt, az évadból eddig ez jön be legjobban, az ARC Troopers után. Túl nagy elvárásaim nem voltak, kicsit dinamikusabb részre számítottam, mint az előző és ezt meg is kaptam.
Szépen viszik tovább a korrupció témáját, ráépítve az előző részbeli alapokra. Almec bűnössége meglepett, bár már a Mandalore Plot-ban gyanús volt a tekintete. Jó húzás volt, hiszen többek között ebből jön le igazán, hogy a korrupció már annyira megfertőzte Mandalore-t, hogy a bolygó második legtekintélyesebb emberéig is elér.
Satine terve jól átgondolt, de legalább annyira kockázatos. A Jedi Tanácstól kér segítséget, hogy felhívják a jövő generáció figyelmét a korrupció veszélyeire, mert ahogy Ahsoka is említette, időtálló változás csak belülről jöhet. Ennek hátulütője viszont, hogy Mandalore problémái nem fognak azonnal megoldódni sőt, ha tovább fajul a helyzet, az is bekövetkezhet, hogy egyáltalán nem lesz jövő generáció, csak egy végtelenül korrupt világ, ahová ezáltal újra előtérbe kerülne az ősi életmód és életfelfogás. Ezek után, a Death Watch újra, szinte gond nélkül gyökeret verhetne a bolygón, ami különösen nagy kár lenne Satine erőfeszítései után. Tehát bőven volt tétje Satine tervének, ennek ellenére végül jól sül el.
Visszatérve Almecre, hülyeség volt így lelepleznie magát, többet vártam volna valakitől, aki ennyi ideig sikeresen eltitkolta valódi kilétét. Mert ha nem csalja csapdába Ahsokát és a kadétokat, illetve ha nem fogja el Satine-t és öleti meg a testőreit, nagyobb esélye lett volna arra, hogy egy elterelés után, ismét "makulátlan" maradjon a neve és a háttérben folytathassa tovább a dolgait. Vagy ami még jobb lett volna, ha kapcsolatba lép a Death Watch-al, vagy a szeparatistákkal és máris tálalva van egy érdekes folytatás, ahol Vizsla újra bizonyíthatna. Többek között, ezért is remélem, hogy visszatérünk még Mandalore-ra. Egyrészt, a bolygó továbbra is gyönyörű, részletgazdagsága lassan Coruscant-éval vetekszik, másrészt Vizsla és a Death Watch bőven tartogat még lehetőségeket, amit remélem, hogy ki fognak aknázni a jövőben.
Visszakanyarodva erre az epizódra, külön öröm volt, hogy Ahsoka újra Anakin nélkül mutathatta meg a tudását, főleg a kadétokkal való párbeszédei tetszettek, valamint a korrupcióról szóló tanítása. Tetszik a megfontoltsága, hogy részről részre komolyabbá válik, de azért mégis megőriz valamit "régi" önmagából, a mesterével való szurkálódásokból. Jó, hogy őt küldték a kadétok tanítására, egy ideig legalább eleget tehetett a Jedi-mester megszólításnak, amit szerintem kifejezetten élvezett. A kadétok ötlete is tetszett, jó volt látni, hogy Mandalore-on még vannak, akik felvennék a harcot a korrupció ellen, vannak, akikre számíthat (legalábbis a jövőben) Satine és az is jó lett, ahogy az előző részben felvett szálon folytatták, vagyis hogy a gyerekeken keresztül mutatták be az események javát.
A végső leleplezés egy kicsit gyerekes lett: Almec embereit, akik a hercegnő jól képzett testőreivel is végeznek, leterít néhány kölyök. Ahsoka sikertelen elmetrükkje viszont jó volt, ennyit a sikerélményről.
Mint már írtam, a látvány abszolút rendben volt, az új helyszínek, főleg a börtön-részleg és az akadémia tetszettek, de Almec irodája se volt rossz, még akkor se, ha javarészt Satine trónterméről mintázták.
Az animáción is meglátszik a fejlődés, leginkább Ahsoka arcmimikájára gondolok, ebből a szempontból (is) talán ő a legsokrétűbb karakter a sorozatban.
A zenével sem volt gond, amit kiemelnék, az a mozifilmben is hallható Ahsoka téma volt, jó, hogy újra felhasználták.
Összességében, az apróbb hibák, vagy inkább nekem nem tetsző dolgok ellenére jó kis rész volt. Remélem tartogat még az évad hasonló, Ahsoka- ilettve egyéb karakter centrikus részeket, mert lehetőség van bennük bőven.

10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése