2010. április 13., kedd

The Clone Wars, 2x17 (Bounty Hunters) - Epizódértékelés



Mint a 2. évad epizódjainak java része, a Bounty Hunters sem hagyott kétséget afelől, hogy a SW-Univerzum számtalan még kiaknázatlan lehetőségeket rejt. Gondolok itt a felbukkanó új fajokra, eszközökre, járművekre, fegyverekre, épületekre és bár már láthattuk az EP3-ban, illetve a 2x01 nyitányában, itt azért jóval részletesebben megismerhettük magát a bolygót is, kezdve a feluciai farmerektől a dzsungel-rancorokon át, a felszíni sajátosságokig.
Itt emelném ki Felucia csodálatos látványvilágát, amely bár nálam nem veri a szemet gyönyörködtető Saleucamit, mégis felüdülés a kissé már unalmassá vált coruscanti felhőkarcolók után.Az epizód elején ötletes volt a Keselyű-droid tároló, de ami még jobban tetszett, azok a katapult-labdák (vagy minek nevezzem?) Poén volt és halvány EP2-es utalás, a labdákból való kiszállás. Negatívumként talán a farmerek kinézetét tudnám felróni, akik egy-két eltérést leszámítva olyanok, akár a klónok. A twi'lek vagy a zabrak fajnál ez a probléma kevésbé áll fenn. Egyszóval lehettek volna kidolgozottabbak, de különösebb gondom nem volt velük. A készítők nyilván szándékosan nem egy kigyúrt, agyaras, gyilkos tekintetű, harcos fajt mutattak be farmerekként, hiszen akkor értelmét vesztette volna a "kicsi a bors, de erős", vagy "a látszat csal" és hasonló utalások, amelyre igencsak ki volt hegyezve ez az epizód. Innen ered egyébként Ahsoka legszimpatikusabb megnyilvánulása is Seripas felé, azaz a "nem kell keménynek látszanod, hogy az légy" c. mondat. Bár a többi fejvadász nem hinném, hogy ezen az elven volt, hiszen látványosan semmibe vették Ahsokát a faluba való érkezésükkor. Az a jelenet hatalmas volt, amikor betoppant Obi-Wan és felvont szemöldökkel megkérdezte, hogy "én számítok?", majd a fénykardvillanások...


apropó Obi-Wan: nagyot néztem, hogy Jediként képes lett volna sorsukra hagyni a farmereket (ellentétben Ahsokával) és ha talál egy hajót, simán csak elhúzni a csíkot. Egy Jedinek épp a védtelenek megsegítése az egyik alapelve, ami úgy látszik csak később jutott el a szakállas mester agyáig. Szerencsére később nem hazudtolta meg magát és segített "felkészülni" a kalózok támadására.Hondo felbukkanása hatásos volt, akinek a karaktere egyre inkább emlékeztet egy bizonyos Jack Sparrow-éhoz. (a vállán figyelő kis papagájjal együtt) Jó volt látni, hogy ha a helyzet megkívánja, nem habozik bepiszkolni a kezét és harcba elegyedni akár a Kiválasztottal is.

Arra azért kíváncsi lettem volna, hogy Dooku végül is lerohanta-e a Florrum-ot és Hondo-ék elmenekültek-e vagy sem.
Ahsoka felbukkanásának már bőven itt volt az ideje, ennek ellenére nem kapott eget rengető szerepet. Minden esetre én ennyinek is örülök, már-már kezdett hiányozni a csaj. Lehet, hogy csak mert rég láttam, de úgy tűnt, mintha a modellje is változott volna hangyányit. Sokkal kidolgozottabbnak tűnt az arcmimikája, például a zuhanás utáni Ani-Obi vita alatt. (ami mellesleg szintén jó jelenet volt ) Nem mintha bajom lenne az Anakin - Obi-Wan duóval, de akár csak Coruscant kezd unalmassá válni. Legalábbis számomra. Sokkal színesebb lenne az évad, ha új bolygókat és karaktereket sorakoztatnának fel a készítők. A jóformán epizódszerepeket kapó (vagy azt se) Jedikre gondolok: Aalya, Shaak Ti, Fisto, Ki-adi, Yoda, Plo Koon, Windu, Barriss, Luminara, Adi Gallia, Eeth Koth és még sorolhatnám. Persze a szerepeltetettek mellőzése nélkül.
...de kicsit eltértem a témától. A fejvadászok, különösen Sugi nagyon bejöttek, mert egy új oldalukról lehetett megismerni őket. Ők csak meg szeretnének élni, pénzt keresni, mint minden normális ember (lény). Mázlijukra akadt egy megvédeni való közösség, így egyszerre tesznek jót és keresnek pénzt. Szóval számomra Sugi volt a legszimpatikusabb jellemileg, megjelenésre azonban egyértelműen Embo a favorit.


A Kung Lao-szerű kalap és harcmodor, illetve kedvelt időtöltése: a nyaktörés valóban egy "kúl" fejvadásszá tette. Ennek ellenére én még nem hasonlítanám Bane-hez.
Tetszett az alapkoncepció (még ha egy bizonyos ember tiszteletére javarészt koppintott is) ahogy végül a jámbornak tűnő kis feluciaiak megtanulták lándzsával mellbe döfni a kalózokat és miegymást. A harcjelenetek is szépek, látványosak és ötletesek voltak, negatívumként nem nagyon tudok semmit felhozni. Anakin vívódása is jó volt, a sziklaperembe kapaszkodó Hondo fölött. De végül természetesen jó Jedihez méltó módon megkönyörült. Furcsa is lett volna, ha a mestere, a padawnja, három fejvadász és több tucat farmer előtt lerúgdosná Hondót a halálba. A végén a csészealj felemelkedése valóban remek Indy 4 utalása sikeredett.
Összességében hangulatos, tetszetős rész volt és szépen jellemzi az eddig kiegyensúlyozott évadot. Ezek után nem tudom mit várjak a végén látott előzetesben szereplő Zillo-tól?

10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése