2010. február 24., szerda

LOST, 6x04 (The Substitute)



Ez is egy nyugodt rész volt, mégis végig volt benne valami komor, ami fenntartotta a baljós hangulatot. Elsősorban talán a Nemezis és a számtalan megválaszolatlan kérdés párosítása lehetett az ok. Abból a szempontból is furcsa volt ez a rész, hogy Jack-ék egyáltalán nem szerepeltek benne. Ilyen azért rég volt. De már értem, mire gondoltak a készítők azokkal az infókkal, hogy újra karakter központú lesz az évad, mint az 1. évad esetében, a történet pedig mellékessé válik. És valóban: maga a cselekmény nem túl mozgalmas, nincsenek időutazások, DHARMA-bunkerek, miegymás, viszont vannak újabb és újabb rejtélyek, amik közül azért némelyekre szép lassan, de fény derül. Nekem nincs bajom azzal, hogy megint a karakterek vannak központban, bár az ebben a részben bemutatott Locke-Nemezis párosnak nem sok köze volt egymáshoz, azt leszámítva, hogy N. Locke alakját vette fel. Szóval a lassú sztori ellenére sem tudom azt mondani erre a részre, hogy nem tetszett. Jó pár olyan dolog került előtérbe, amiről eddig csak halvány sejtelmünk volt. Kiderül, hogy N. régebben ember volt, de valahogy, valamiért csapdába esett a szigeten és nem tud elmenni. Így már az is világos, hogy NEM a templomba akar visszajutni. A másik nagyobb jellegű dolog, a barlangban kőbe vésett nevek, számok.


Az meg sem fordult a fejemben, hogy "véletlenül" került az a bizonyos 6 szám pont a 815-ös néhány utasának neve mellé. Viszont ezzel tovább tetézik a számok misztikusságát, amit egyre nehezebb lesz megmagyarázni ezáltal. Az odáig oké, hogy Jacob véste a sziklába a neveket, amelyek zöme át volt húzva, tehát a névhez tartozó személyek meghaltak, de nem hinném, hogy Jacob lenne a magyarázat a számok rendszeres felbukkanásának. Pl. hogy az O6 épp a 108. napon hagyta el a szigetet (4+8+15+16+23+42=108), vagy Hurley nyertes szelvénye, Rousseau adása, stb. Túl ötlettelen és gagyi megoldás lenne az, ha "csak Jacob kitalálta" lenne a magyarázat. Ennél többet nézek ki a készítőkből és remélem, hogy választ kapunk majd rá a későbbiekben. A barlangos jeleneteknél már előre tudtam, mit fog tenni N., amikor megláttam a mérlegbe helyezett fekete és fehér követ... "Inside Joke". Jó jelenet volt, a kérdés csak az, hogy mennyi igaz abból, amit N. mond. Gondolom Richard nem véletlenül utasította el a csatlakozást és Jacob szájából sem hallhattuk még az ő verzióját. Az is érdekelne, hogy Nemezis miért toboroz embereket? Hogy elhagyhassa a Szigetet? Minek kellenek neki ahhoz emberek és miért nem képes egyszerűen "elmenni"? Ha már fekete füst formában kedvére gyilkolászhat, akkor nem hiszem, hogy nagy gondot okozna neki. Úgy néz ki, hogy Claire és Sawyer már a csapatában van és gondolom Sayiddal is valami hasonló fog történni. Megint csak az van, hogy sok a kérdés -oldalakig irkálhatnám a kérdéseimet- és kevés a válasz. Félek, hogy a sorozat végén így is a kérdések 70%-a megválaszolatlan marad, legalábbis nem kapunk rá egyértelmű magyarázatot. Érdekes, hogy a barlangban KWON szerepelt AUSTEN helyett, hiszen Kate-et is meglátogatta Jacob gyerekkorában és ha reálisan nézzük, akkor fontosabb karakter Kwon-éknál.
Sawyer nem volt túl meglepett Ál-Locke felbukkanásakor és az sem igazán döbbentette meg, amikor rájött, hogy ő valójában nem Locke. A N. követésébe is túl hamar belegyezett, egyszóval ez nem igazán tetszett. Sawyer karaktere is egyre kevésbé tetszik Juliet halála óta. A falmászós jelenet is tetszett, talán ott volt egy kis feszültség az egész rész során.
A legszomorúbb jelenet Locke temetése volt.


Most először egy kicsit átéreztem Ben helyzetét, aki bevallotta, hogy ő ölte meg és látszott, hogy tényleg sajnálja. Charlie halála óta szerintem ez volt a legmeghatóbb jelenet. Arra is kíváncsi vagyok, hogy mihez kezd majd Ilana Jacob hamvaival.
Az alternatív jelenetek is jók voltak, de így, hogy nem tudom összekötni a sziget idővonalával megint csak azt tudom mondani, hogy értelmetlen. Érdekes, hogy Helen meg akarta hívni Locke apját is az esküvőre. Vagy nem tudta, hogy ő lökte ki John-t az ablakon, vagy Locke nem mondta el, hogy ki miatt bénult le. Az, hogy az ALT-ben összefutnak egymással a 815-ös túlélői csakugyan értelmetlen. Eddig úgy néz ki, hogy arra van kihegyezve a dolog, hogy a Végzet elkerülhetetlen és azok az emberek, akiknek találkozniuk "kell" akkor is megismerik egymást, ha nem zuhan le a 815.
Várom a folytatást (már le is töltöttem), de szerintem már csak holnap nézem meg, hogy ne keveredjenek az élmények. Kíváncsi vagyok mikre kapunk választ, közülük is leginkább Claire foglalkoztat most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése