2010. február 4., csütörtök

LOST - 6. évad, 1-2. rész (LA X I-II.) - Epizódértékelés



Elég vegyes érzéseim vannak a 6. évadnyitánnyal kapcsolatban, de már az elején le kell, hogy szögezzem: nem volt rossz! Decemberben néztem végig az 1-5 évadot, úgyhogy kifejezetten újoncnak számítok LOST terén, még nem igen volt időm minden egyes epizódot kivesézni vagy minden percét pontosan megjegyezni, eddig mégis úgy ahogy képben voltam. Viszont ez az alternatív idősík elég furcsán veszi ki magát. Hiszen ha felrobbant a bomba, (márpedig úgy végződött az 5. évad, hogy Juliet ütögeti egy kővel, majd BUMM, fehér fény) akkor meg nem történté válik a szigeten töltött időszak, az Oceanic 815 nem zuhan le stb. (mint azt a 6x01 nyitányban láthattuk). Viszont akkor hogy került például Desmond a gépre, hová tűnik Christian holtteste, vagy mitől süllyedt el a sziget? (mellesleg nagyon bejött ez a víz alatti jelenet, még a CGI cápa ellenére is) Ha a bombától, akkor érdekes, hogy a Többiek-falu, valamint a négylábujjú szobor egyben volt.
Szóval a lényeg, hogy egyszerűen nem értem, hogy ágazhat ketté EGY időegyenes? Egyszerűen lehetetlen, még az időutazás mércéjével mérve is. Hiszen vagy lezuhant a gép, vagy nem. De nem történhet meg mindkettő. Legalábbis úgy nem, hogy egyik idősík hatással legyen a másikra. Az viszont biztos, hogy nem csak érdekességként szólt arról a dupla premier jó része, hogy "mi lett volna, ha...a 815 nem zuhan le?", biztos összefésülik a két idősíkot valahogy a későbbiek során. (lényegében erről fog szólni a 6. évad) De hogy? Elméletileg minden egyes döntésünkkel egy újabb idősíkot hozunk létre. Például (nagyon hülye példa, de) ha úgy döntesz, hogy pizzát rendelsz hamburger helyett, akkor az egyik idősíkben pizzát fogsz falni, a másikban hamburgert. Ezért sem értem, hogy lehet valóság egyszerre mindkét (vagy több?) idősík?
A másik elképzelésem, hogy a bomba felrobbanása akkora energiát szabadított fel a mágneses mezőnél (leendő Hattyú-állomás), hogy hőseink előreugrottak az időben. Ez megmagyarázná, hogy kerültek 2007-be, ugyan oda, ahol Ál-Locke(Nemezis), Sun, Lapidus és a többiek is vannak. Illetve hitelt adna Jin megállapításának is: "fehér fény, fejfájás, fülzúgás=időutazás". Érdekes, hogy a DHARMA-busz is időt utazott, pedig elvileg nem lett volna szabad. Viszont ha "visszarobbantották" magukat a jelenbe, hogyhogy nem esett semmi bajuk? Még Julietnek sem, (legalábbis a bombától nem) hiszen ő a zuhanás következtében halt meg, nem sokkal az ugrás után. Azt azért sajnálom, hogy Daniel meghalt (illetve, hogy az maradt), arra számítottam, hogy valamilyen formában viszont látjuk és osztja majd az észt a párhuzamos idősíkokkal kapcs.
Mellesleg még az 5. évadban nem igazán értettem, hogy az Ajirán utazók mi alapján különültek el a "landoláskor"? Érthetőbben: miért pont Jack, Kate, Hurley és Sayid kerültek 1977-be, Sun, Lapidus, Ben, Ilana és a többiek pedig 2007-be? Amikor abbamaradtak az időugrások, tehát 1974-ben, akkor a sziget is megállapodott. Vagyis rá 3 évre a szigeten 1977 volt, ahova Jack-ék is megérkeztek. Akkor Sunék hogy érkezhettek meg 2007-be? (Mellesleg a sziget eleve késik néhány évet a külvilághoz képest Des gombnyomkodása miatt, ergo nem 2007 van, de ebbe most nem megyek bele.)
Juliet 'második' halála kissé erőltetett volt, lényegében időhúzás. Sawyer meg jó nagy seggfej lett. Elhiszem, hogy fáj neki a szöszike halála, de nem túl korrekt olyasvalakit hibáztatnia ezért (konkrétan Jack-et) aki nem közvetlenül felelős ezért. Ilyen szemszögből Daniel vagy Kate legalább annyira felelős, mint Jack, hiszen ők is támogatták az ötletet, sőt mi több, Dan találta ki. Sawyer csak bűnbakot keresett, hogy legyen kin levezetnie a haragját.


Szerencsére a jappo vezér emberein levezethette. Jack sem akadt ki, amikor Sawyer mindkét csaját lenyúlta. Előbb Kate-et, majd Juliet-et. Micsoda véletlen.
Az alternatív idősíkon történtek tetszettek, főleg annak fényében, hogy tudjuk mi történt a zuhanás után. Furcsa, hogy Jack-nek mintha beugrott volna néhány emlékfoszlány a másik idősíkból, hiszen felismerte Desmondot és a turbulenciánál is feszültebb volt a normálisnál. A landolás utáni montázs is nagyon hangulatos volt, ahogy még a gépen Boone és Locke, majd a váróban Jack és Locke párbeszéde.


Az is feltűnt, hogy ebben az idősíkban olyan dolgok is megváltoztak, amikre nem lehetett hatással a sziget. Ilyen például, hogy Locke eljutott a "Nagy Túra"-ra, Shannon nem szállt fel a gépre (bár Michael, Walt, Ana Lucia, Mr. Ecko és Libby sem tűnt fel), vagy Charlie frizkója. Szóval nem volt rossz ez az ALT-dolog, de remélem logikusan lesz megmagyarázva és nem úgy ér majd véget a sorozat, hogy 2 befejezése lesz, aztán mindenki eldönti, hogy neki melyik jött be jobban és azt tekinti a végének. Bár állítólag sokaknak nem fog tetszeni a befejezés, miután nem lesz happy end.
A Nemezis tervére kíváncsi vagyok, ahogyan arra is, hogy ki ő és mik a tervei, mi a célja. Miért nyírta/nyíratta ki Jacobot? Egyáltalán milyen lények ők? Ki volt a kunyhóban, ha körül volt szórva hamuval, a Füst=Nemezis pedig kívül volt. Jacob már nem lehetett bent, hisz' ő jó ideje a szoborban élt. Érdekes húzás, hogy a Nemezis a Füst szörny, én eddig szó szerint egy "semleges" Védelmi Rendszernek hittem, aki megvédi a szigetet a behatolóktól.


Richard és a Nemezis kapcsolata is érdekes volt, miszerint korábbról ismerik egymást. Szerintem egyértelmű, hogy Richard a Fekete Sziklán érkezett a szigetre rabszolgaként. Viszont hogyhogy ilyen jól bírja az időt? Ő is időutazó? Sok a kérdés, kevés a válasz.
Ami még érdekes, az a templomban élő hippi-tatárok felbukkanása. :)


Eddig hol voltak, mit csináltak, miért nem volt szó róluk 5 évad alatt? A forrás nyilván gyógyító erejű volt, melynek Jacobhoz volt köze. Hiszen amint meghalt Jacob, a forrás is beszennyeződött/nem gyógyított. Sayid belefojtása pedig...no comment. Mit vártak tulajdonképpen? Belefojtják szerencsétlent és majd magához tér? Pedig ez történt végül. De mitől tért magához? És miért volt arra a cetlire az írva, hogy ha Sayid meghal, akkor mindannyian nagy bajban lesznek? Talán mégis Jacob tért vissza a testében? Akkor viszont nem értem a Nemezis fáradozását. Ha tudta, hogy Jacob vissza tud térni, akkor értelmetlen volt megölnie.
Úgy érzem nagy dolgok vannak előkészülőben, abba pedig bele sem merek gondolni, hogy mi lesz a sorozatfináléban 4 hónap (!) múlva.

Összességében: 10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése