2010. április 17., szombat

The Clone Wars, 2x19 (The Zillo Beast Strikes Back) - Epizódértékelés



Kellemesen csalódtam az epizódban, persze akadtak nem tetsző elemek is... de én már csak ilyen kekeckedő vagyok. Nálam egyáltalán nem jött át a sokat emlegetett Godzilla-feeling sőt, sokkal inkább a King Kong alapszituációját idézte fel ez a rész, leginkább Zillo felhőkarcolóra való felmászása, illetve az egész "fenevad" ártatlannak való szemléltetése miatt. Ezekkel együtt nem érzem zavarónak az "ötletátemelés" gondolatát. Egy ilyen sorozatnál természetes, ha innen-onnan elcsípnek alapszitukat, esetleg teljes jeleneteket, én legalábbis sokkal jobban örülök ennek, mintha a klónok és a droidsereg irtását látnám 22 részen keresztül. Maga az epizód sokkal jobban tetszett az előzőnél, ami nagyon meglepett annak fényében, hogy ismét Coruscant-on játszódott az egész történet, így nem vártam egy úttörő epizódot. Mégis azt kaptam. Az egész rész rendkívül elgondolkodtató húrokat penget, engem legalábbis megérintett, ami ezidáig egy epizóddal sem fordult elő ilyen mértékben. Már jó ideje fut a TCW, de Palpatine-t ennyire aljasnak és gonosznak még nemigen láthattuk.


Az egy dolog, hogy olykor-olykor manipulált a Szenátusban vagy ahol épp kedve támadt a háttérben, de nyíltan kiadni a parancsot egy ártatlan élőlény elpusztítására az egyik leggerinctelenebb, legszívtelenebb dolog a világon. A nyitó idézettel pedig maximálisan egyet értek, talán a legsokatmondóbb mondat az egész TCW-ben. Ezek után pedig Palpatine titulálja állatnak és fenevadnak Zillot? Az is szomorú, hogy Anakin szerint Palpatine érvei jók...a sz*rt jók! A frontokon sorra esnek el a klónok és a páncél védelmében kevesebb lenne az áldozat. Ezt aláírom. De maga a háború is Palpatine műve (bár ezt rajta kívül csak Dooku tudja) úgyhogy miatta hal meg számtalan klón. Ezek után van pofája azzal érvelni, hogy egy állat életének kioltása semmi a klónok életéért cserébe. A saját hataloméhsége miatt pusztul el megannyi klón és szerinte természetes, hogy egy általa "csak egy állat"-nak vélt, kihalófélben lévő lény is elpusztuljon. Másrészt nem hiszem el, hogy még a Jedik is ennyire naivak...


...tulajdonképpen ez még a Köztársaság, vagy már a Galaktikus Birodalom? Mert Palpatine parancsolgatása, önkényes döntéshozatalai és értelmes létformák belevonása a háborúba ez utóbbira enged következtetni. Tudtommal a demokrácia nagy vonalakban az, amikor a köztársaság tagjai (szenátorok, képviselők, stb.) KÖZÖSEN hoznak döntéseket, nem csupán egyetlen személy. Ellenben egy birodalomban pontosan így zajlik a "kormányzás". Windu és Padmé próbáltak tenni ez ügyben, különösképp Windu volt nagyon szimpatikus minkét részben, mind a Zillo, mind a Palpatine-hoz való hozzáállása miatt. A rész elején Mace nézése a kajánul vigyorgó Palpa...khmm...Sidious-ra, sokat sejtető volt.


Valóban érezni lehet, hogy nem járunk már olyan messze az EP3-tól. Anakin a kacellár tenyeréből eszik, a nem korrupt szenátorok és a Jedik pedig tehetetlenek Palpatine egyre növekvő befolyásával szemben.
Zillo mindvégig szerethető maradt, annak ellenére, hogy végzett egy kis városképformálást Coruscanton. Azok után, ami történt vele, még aránylag szelíd is volt és csak Palpira pályázott.


Értelmes lény, talán még érti is a közös nyelvet, azt viszont kétlem, hogy "csak úgy" tudta, merre keresse az öreget. Amikor Zillo kitört a fogságból, Palpi pedig a vetítőn dumált, látható volt a kancellár mögött a Szenátus épülete. Lefényképezte az agyában a képet, felmászott a felhőkarcolóra, utána pedig nem volt nehéz dolga, hogy megtalálja az öreget. Miután kimenekültek a vészfolyosón Palpatine-ék, tovább tetézte az aljasságát, amikor a testőre feláldozta magát érte.
Palpatine és a doktor viszonya érdekes volt és valóban nagyon jellemző "ránk" is. Az alkalmazott megteszi amit a főnöke kér, még akkor is, ha egyáltalán nem ért egyet vele. Nem nézem le emiatt a dokit, hiszen ő is sajnálta Zillot és minden tőle telhetőt meg tett, hogy megmentse. Egyébként is mit tehetne egy "mezei" tudós a Köztársaság főkancellárával szemben? Nem sokat...
Yoda és Aayla akciózása jó volt, a feltűnésük szempontjából, de ez inkább amolyan "ők is itt vannak" felbukkanás volt, semmint komolyabb szerep. Azt már fel sem merem vetni, merre járhatott Ahsoka? Anakin természetesen szerepelt, bár itt egy fokkal indokoltabb volt, mint az előző epizódban. Aaylát szó szerint jó volt látni, de sajnos elég értelmetlen szerepet kapott. Akár csak C-3PO. Artu megint bevetette a nevetséges fuvarozó képességét, de szerencsére kiderült, hogy neki is vannak korlátai és 2 személyt már nem bír el. Yoda akciózása is jó volt, de ha gyorsabb egy fiatal twi'lek csajnál, minek neki sétapálca?
Nem szoktak zavarni az ilyenek, de a löveghajók kék lézerei eléggé illúziórombolók voltak. Anakin rögtönzése jó volt, még akkor is, ha nem a legépeszűbb ötlet, amit Obi-Wan és Mace párbeszéde is alátámasztott.
Zillo halála...


...őszintén sajnáltam a lényt, szomorú jelenetsor volt, a háttérzenének köszönhetően kellően megindító is. A végén Palpatine önelégült arckifejezése pedig fokozta a helyzetet. Talán mindvégig klónoztatni akarta Zillot? Gondolom nem véletlenül épp Coruscant lett a kiszemelt helyszín, ahol megtalálhatóak a szükséges berendezések. Jó lenne, ha később lenne még némi infó arról, hogy végül mire jutott a doki és mihez kezdett Palpatine.
Összességében elégedett vagyok ezzel az epizóddal, ha kicsit jobban odafigyelnek a készítők és egy-két dolgot másként csinálnak, talán az egyik kedvencemmé válna ez a rész.

10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése