2010. január 26., kedd

DVD: A szökés - 1. évad


'A szökés', vagy eredeti címén 'Prison Break' c. sorozat 1. évadának DVD-jét 2008. augusztus 26-án jelentették meg kis hazánkban. Mondanom sem kell, hogy a lehető leghamarabb beszereztem egy szép példányt - mielőtt elfogyott volna -, amit azóta is csak néha-néha veszek elő a szekrényemből leporolni. :)
Szóval tetszetős darab, akárhonnan nézem.
Kezdjük a külsejével. A külső díszdoboz illetve a belső DVD-borítók, valamint a DVD-korongok is igényesen vannak kidolgozva, nem nagyon tudok - igazából nem is akarok - belekötni. Mint az a képen is látszik, az elején a két fő-főszereplő (milyen meglepő) Michael és Lincoln látható, valamint némi cellarács árnyékolás és a híres tetkó egy része háttér gyanánt. Középen pedig a jellegzetes betűstílussal a cím. A doboz gerincén szintén a cím, majd lemezekre lebontva olvashatjuk az évad összes epizódjának címét. Ha megfordítjuk a díszdobozt, szintén a két tagot láthatjuk, csak más pozitúrából, kissé a jobb szélén. Bal oldalon pedig az ismertető, 'A SZÖKÉS CSAK A KEZDET' nagy vörös betűi után, a sorozat ezen évadának rövid - de tényleg RÖVID - tartalmának leírása:

"A Fox River Fegyházból mindenki szabadulni szeretne. Michael Scofield (Wentworth Miller) azonban be akar kerülni oda. Bátyja, Lincoln Burrow (Dominic Purcell) ugyanis olyan bűntett elkövetéséért ül, amelyet nem követett el. Michael ki akarja szabadítani, ezért bezáratja magát, hogy együtt hajthassák végre a szökést.

Testén a fegyház műszaki alaprajzának tetovált ábrájával, fejében pedig egy komplikált szökési tervvel Michael rács mögé vonul. Kezdetét veszi a verseny az idővel: Ki kell szabadulniuk, mielőtt Lincolnt a villamosszékbe vinnék..."

Az ismertető alatt néhány sorozatból kivágott képkocka és epizódpromóció található, valamint a hangok és feliratok bemutatása. Mind a 6 db DVD-n megtalálható az eredeti angol nyelv, valamint beállítható MAGYAR és CSEH szinkron is. (a Cseh kicsit érdekes...érdemes meghallgatni) Feliratból, - ha esetleg valaki nem érti a fentebb felsorolt három nyelv egyikét sem - megtalálható még: magyar, angol, bolgár, cseh, román és szerb szinkron is. Természetesen extrák is vannak a csomaghoz, de itt elég nagyot csalódtam és talán ez a DVD egyetlen és egyben legnagyobb hibája vagy hiányossága: nem található rajta sem audiokommentár, se kivágott jelenetek vagy bakiparádé, de még csak egy-egy rövid interjú sem a szereplőkkel. Extraként mindössze az interaktív menük, valamint a jelenetek közvetlen elérése szolgál.
De a kép és hangminőség bőven kárpótol ezen hiányosságokért. Az angol, illetve a magyar szinkron 5.1-es minőség, a cseh szinkron pedig sztereó. A díszdobozban 6 db DVD található, melyek mindegyike majdhogynem azonos, mégis eltérő borítót kapott. Minden borító elején, a díszdoboz elején is látható Michael ábrázata tűnik fel, csak kicsit kékebb változatban. Alatta - középen - a szokványos cím és felirat, hogy pl. 'MÁSODIK LEMEZ 5-8. EPIZÓD'. A borítók alján figyelhető meg az egyetlen különbség, a szereplők váltakozása. Az első DVD-n Michael áll, a másodikon Lincoln és így tovább: Sucre, Pope, T-Bag és Bellick. (megjegyzem Sarát rátehették volna esetleg Pope helyett) A DVD-k hátulján szintén epizódból kivágott képkockák, valamint mellettük az adott lemezen található részek rövid (2-3 soros) leírásai figyelhetők meg, amiket inkább most nem írnék le. Az utolsó kivételével - ami kettőt - minden lemez 4 epizódot tartalmaz. Így áll össze a teljes évad mind a 22 része. Mint írtam tényleg remek a képminőség, ami még élvezhetőbbé teszi a sztorit, meg persze a remek aláfestő zenék, amik csakugyan eredeti stílust biztosítanak a sorozatnak.
Azt hiszem mindent leírtam a DVD-ről 'ismertető' gyanánt, úgyhogy hamarosan folytatom a 2. évaddal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése