2010. február 18., csütörtök

Supernatural, 5x14 (My Bloody Valentine) - Epizódértékelés



A címe alapján ez a rész egy normál filler epizódnak tűnt és annak is indult, később viszont meglepetésemre egyre jobban áttértünk a főszálra. Tetszett az apokalipszis 3. lovasának - Az Éhínség - felbukkanása, aki egy fekete paripán lovagolt be a bőség földjére, ahogy Cas is mondta. A Háború és a Halál után már ideje volt egy újabb lovas felbukkanásának, bár a Halál nem szerepelt túl sokat, konkrétan nem is láttuk. Azt sem tartom kizártnak, hogy a későbbiekben még feltűnik, hiszen az utolsó lovassal - A Viszály - karöltve tényleg hatalmas pusztítást vihetnek végbe. És akkor még nem is beszéltem a Lucifer vs. Mihály várható végső ütközetről. Mi lesz még itt? Magát az Éhínséget hihetetlenül jól ábrázolták emberi alakjában, tényleg egy visszataszító, gonosz lény jutott róla eszembe, a félig-meddig emberi külső ellenére.


A Háború sem volt semmi, de az Éhínség valahogy sokkal ütősebbre sikeredett, a hatását illetően. Nem csak egymásnak ugrasztja az embereket, de egyúttal halált, viszályt és háborút is okoz. Olyan, mint ha 3 Lovas testesülne meg benne. Persze azért ez túlzás, nekem mégis jobban "bejön" ez a tag a Háborúnál. Bár tény, hogy az 1. Lovasnak sokkal királyabb, "vörös paripája" volt.
Szóval jobb rész lett, mint ahogy azt előzetesen vártam, volt benne minden, ami egy jó kis Supernatural epizódhoz kell. Többek között: jó cselekmény, izgalom, humor, dráma, brutalitás. Ez utóbbi talán a megszokottnál is durvábbra sikeredett. Gondolok itt az egymásból húscafatokat kiharapdáló "szerelmespárra" vagy hogy a fickó addig tömte magát, amíg nem bírt nyelni, majd egy wc-kefével nyomta le a torkán a többit... stb. Tényleg morbid, de ebből is látszik, hogy ez a sorozat nem egy nyálas, csöpögős, mindig happy end-szerű sablonos gagyi, hanem a misztikus elemeket leszámítva próbál "életszerű" maradni. Ezt nagyon jól szemlélteti az epizód végi zárókép, amikor Dean egy piás üveggel az Impala mellet iszogat, majd elkezdi nézni az égboltot és könyörögni Istenhez, hogy segítsen neki, mert nem bírja tovább. Ebből is látszik, hogy nekik sincsenek kötélből az idegeik, még akkor sem, ha már legalább egyszer meghaltak, vagy Dean esetében megjárták a Poklot. Dean-re egyébként nagy hatással lehettek az Éhínség szavai az étteremben, még akkor is, ha csak össze akarta zavarni őt. Szerintem egyáltalán nem volt igaza, mert Dean igenis "emberi", ahhoz képest, amiken keresztülment, szóval egyáltalán nem hiszem, hogy belül ő "üres" vagy már "halott" lenne. Aztán ezt még tetézte Sammy megfertőzése is, természetesen az Éhínség által.


Újra démonvérfüggővé vált, pedig látszott rajta, hogy tényleg küzd ellene, és nem akar olyanná válni, mint a 4. évad végén, amikor kishíján kinyírta és egy életre eltaszította maga mellől a bátyját. Dean tekintete mindent elárult az étteremben, amikor Sam felbukkant és kinyírta a démonokat a spéci képességével. Látszott rajta, hogy jobban tart Sammy "átállásától", mint esetleg a saját halálától. Hiszen, ha belegondolunk, ez az egész tényleg egy ördögi körforgás, amiből már nem szállhatnak ki a srácok, még ha akarnak, akkor sem. Hiszen ha Dean meghal, visszahozza Mihály, ha Sam meghal, őt pedig Lucifer. Egyszerűen addig fognak őrlődni, míg végül igent mondanak és megkezdődik a végső leszámolás. Hiszen így tényleg nincs fény az alagút végén. Cas nem találja Istent, a Colt haszontalan Lucifer ellen, az angyalok és a démonok üldözik őket, hogy a Lovasokról már ne is beszéljek. Kíváncsi vagyok, mi lesz Sammel, most, hogy újra függő lett és bekerült a pánikszobába.
Visszatérve a részre tényleg jól sikerült, bőven hozta a 4. évad részeinek színvonalát. A poénok is tetszettek, főleg a Cupidós és a Cas-Dean mobiljelenet. Castiel egyébként Dean után a kedvenc karakterem, hihetetlenül jól alakítja a szerepét, a kajás jelenetei pedig szintén a legjobbak között vannak.


Ahogy közeledünk a végéhez, úgy számítok egyre komorabb és ütősebb részekre, kíváncsi vagyok, mit tartogat a finálé. Sajnos, több mint egy hónapig szünetel a sorozat, de legalább lesz időnk erőt gyűjteni a végéhez.
Szóval sokakkal ellentétben nekem még mindig a kedvencem ez a sorozat, az egy-két gyengébb rész ellenére is. Szerintem jól elosztották a filler és a főszálas epizódok arányát, hiszen igencsak unalmas lenne 22 részen keresztül azt nézni, hogy üldözik Lucifert, hogy keresik Istent vagy az angyalok hogy erőlködnek, hogy a srácok igent mondjanak. Az pedig, hogy Kripke azért tömi tele az évadot filler-részekkel, mert maga sem tudja, mit akar, úgy ahogy van, hülyeség. Évekkel ezelőtt tudta, mi lesz a sztori vége és ha megnézzük, a korábbi évadokban sincs sokkal több főszálas epizód.
Úgyhogy nekem még mindig bejön a sorozat és kíváncsian várom a folytatást, a 6. évad berendelésének tudatában.

10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése