2010. február 10., szerda

Supernatural, 5x13 (The Song Remains The Same) - Epizódértékelés



Elismerem, hogy a 4. évad színvonalban részemről még magasan van az 5. évadét, de ez a rész annyira jól sikerült, hogy nehéz rá szavakat találni. Talán azért is jött be ennyire, mert az 5x10 után leálltam a spoilerekkel és nem vártam semmi "NAGY DURR"-t, mégis megkaptam. Az alapötlet (időutazás) e fajta változata nem volt semmi, bár konkrétan nem emiatt került be az epizód az 5. évad TOP3-ba. Hozzáteszem Castiel azt mondta korábban, akár csak most Mihály (amit mellesleg a LOST-ban is annyit hangoztatnak), hogy a Végzetünkön nem lehet változtatni, ergo minden előre meg van írva. Szerintem ez elve hülyeség, hiszen ez azt jelentené, hogy nem létezik szabad akarat, az emberek pedig csak Isten játékszerei. Erre próbál rácáfolni ez az epizód, amikor Anna visszamegy, hogy változtasson a Végzeten, azaz hogy Sam legyen Lucifer porhüvelye. Bár ez elég karakteridegen dolog Annától, hiszen eddig, akár csak Cas, ő is fellázadt a Menny ellen, de végül börtönbe kerül. Csak azt tudom elképzelni, amit Cas is mondott korábban, hogy nem szökött meg, hanem elengedték azzal a feladattal, hogy ölje meg Sam szüleit.


Viszont ez azért nem stimmel, mert Mihály végzett Annával, tehát mégsem küldhette a Menny. Ez az egyedüli dolog, ami nincs teljesen a helyén az epizódban, ezt leszámítva szinte majdnem tökéletes. Összesen 2 akciójelenet ha van ebben a részben, viszont a sok remekül megírt párbeszéd sokat dob rajta. Gondolok itt Sammy és John beszélgetésére, annak tudatában, hogy John Sam apja. Furcsa volt hallani Samtől, hogy bár régebben gyűlölte az apjában a vadászatot, mára mégis megérti és sajnálja, hogy ezt nem tudta vele is közölni. A másik, még jobb ilyen párbeszéd Dean és Mary között zajlott, amikor Dean bevallotta a csajnak, hogy ő az anyja. Megható percek voltak, ahogy Dean másodszor is meg próbálta akadályozni Mary leendő halálát és inkább meghalt (meg sem született) volna, hogy az anyja (és apja) élhessen. De mint kiderült már késő volt, Mary hasában rugdalózott a kis Dean. Sam részéről egyébként még az tetszett, hogy ő is kész lett volna meghalni, csakhogy ne tudjon bele költözni Lucifer. Cas természetesen lebeszélte róla és megpróbált más megoldás után keresni. Hihetetlen, hogy ebben a sorozatban az angyalokat valóságos szörnyekként (akár a démonokat) mutatják be, egyedül Castiel maradt az egyetlen jófiú angyal. Mihály szándékait nem igazán sikerült bővebben megismernem annál, mint amennyit eddig is tudtunk: Dean testében ki akarja csinálni (az addigra valószínűleg már Sam testében lévő) Lucifert, hogy "béke" legyen a Földön. Aztán következett a már bemutatott hasonlat a Sam-Dean, Lucifer-Mihály testvérpár és meglepően azonos életútjuk között. Isten talán Johnra akar utalni, de ne túlozzunk.
Szóval érdekes ennyiszer hallani, hogy a Végzet elkerülhetetlen és nincs szabad akarat, Sam és Dean pedig úgyis igent fognak mondani. Akkor mi értelme az egész életnek, ha minden előre meg van írva és nem változtathatunk a nekünk megírt Sorsunkon?
Anna halála tetszett, teljesen megérdemelte, még akkor is ha egy felsőbb cél érdekében akarta megölni Sammyt, vagyis a szüleit.


Bár ha Anna is tudta, hogy a Végzet elkerülhetetlen, akkor egyáltalán minek ment vissza a múltba, hogy változtasson rajta? Uriel feltűnése is érdekes volt, bár először nem értettem, hogy lehet életben.
Aztán természetesen következett a memóriatörlés Mary és John részére, ami maximálisan megelőzi a különféle időparadoxonokat, mivel Mary és John semmire nem emlékszik a jövőbeli fiaikkal való találkozásból. Sajnálatos viszont, hogy Mary is besétált a gyerekszobába. De ez a Végzet, vagy mi. Egyébként a John testében felbukkanó Mihály remekül játszott (a színészre gondolok), nem volt se túl kedves, se túl gonosz. Ideje volt már felbukkannia, miután az 5. évad eleje óta róla van szó. Mary is szimpatikus, sőt tetszetős volt, mind a karakter, mind a színésznő.
Nem tudom mi lesz még itt a későbbiekben, jóslatokba pedig hülyeség lenne bocsátkozni, de biztos vagyok benne, hogy ütős finálét kapunk, ami még a folyamatosan kritizálók szájára is odafagyasztja majd a grimaszt.

10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése