2010. november 8., hétfő

The Clone Wars, 3x08 (Evil Plans) - Epizódértékelés

Nem igazán tetszett ez a rész, pedig voltak jó pillanatai és meg volt benne a potenciál. Threepio és Artu párosa jó volt, ahogy a számos utalás a klasszikus trilógiára is. Szintén pozitívum, hogy ismét bepillanthattunk kicsit a kulisszák mögé és megtudhattuk, hogyan is zajlik Padmé egy átlagos napja, vagy mi történik Anakinnal, amikor épp nincs a frontvonalon.
Coruscant látványos volt, mint mindig, bár már halálosan unom ezt a bolygót, mindig szívesen térek vissza ide, mivel hihetetlen módon újra és újra képesek újat mutatni, ami az egyik nagy előnye ennek a helynek. Ilyen újdonság a droid-karbantartó szalon, ami nagyon jó ötlet volt, tetszett a koncepció és maga a megvalósítás. De ilyen újdonság még a piac, melyek eddig nem tűntek fel, így örülök, hogy tovább bővült a bolygó amúgy is széles tárháza ezen helyszínekkel.
Maga a sztori alapvetően nem volt rossz, de nálam ez a droid-kínzás rányomta a bélyegét az egész epizódra. Már az egyik előzetes videó megnézése után kifejtettem, hogy sajnos ez nálam nem egy megemészthető dolog. Ha egy droid betér egy útszéli karbantartó szalonba és "örül", hogy újjá varázsolva jöhet ki abszolút a helyén van, mert nem úgy örül, mint egy érző lény, csupán neki sem mindegy, hogy rozsdás ízületekkel vagy elromlott áramkörökkel funkcionál, így természetes, hogy egyfajta "örömet" próbál kifejezni, de mivel gép, szó szerint nem tud örülni. Ugyanez lenne a helyzet a fájdalommal is. Mert valóban: ez a droidoknál jelentheti a működésükért felelős program sérülésveszélyének felmérését. Ám semmi nem indokolja, hogy a droid "fájdalmában" kiabáljon, márpedig Threepio ezt teszi, elfelejtkezve arról, hogy ő bár nem mindennapi droid, az érző lény szintjétől igencsak messze áll. Arra akarok kilyukadni, hogy egy droid NEM ÉREZHET. Nem hogy fájdalmat, SEMMIT. Az teljesen más, amikor Threepio jajveszékel, aggodalmaskodik, vagy "örül, hogy működőképesnek láthatja Luke gazdát", elvégre neki köztudottan, legalábbis minden valószínűség szerint, ilyen a programozása. Ezért nem tetszett az EP6-ban, Jabba palotájában sem az a bizonyos jelenet. Artu kötődése Anakin felé, vagy bármely más droid kötődése egy érző lény felé, szintén más helyzet, mert ez a kötődés nem az a fajta "szeretet", amit élőlények éreznek egymás iránt, csupán programozás kérdése. Az nem kétséges, hogy valahol kell lennie a droidokban egyfajta "érzelmekért" felelős központnak, különben minden érzelemtől mentes, valóságos terminátorok lennének, de olyan érzések, amikről egy élőlénynél beszélünk nem lehetnek bennük. Azzal sem volt bajom, hogy Artu feláldozta magát, hogy Threepio-t ne szedjék darabokra (sőt ez kimondottan tetszett), holott ilyet sem csinálna egy érzelmek nélküli gép.
Az a lényeg, hogy más az egyfajta kötődés a droidoknál, mint a fájdalom következtében való kiabálás. Többek között ezért is tartom a mai napig hülyeségnek azt, amikor egy droidot felaprítanak, vagy lezuhan valahonnan, és kiabál mintha valóban fájna neki, hogy elpusztul. Persze ez csak az egyéni perspektívám, nem kell vele feltétlenül egyet érteni.
Visszatérve az epizódra, a droid-kínzáson kívül szintén nagy negatívum számomra Aurra Sing mellőzése. Remek alkalom lett volna bemutatni, hogy sikerült kijutnia a coruscanti fegyházból, kiválóan passzolt volna, a párhuzamosan zajló Bane vs. droidok jelenetekhez, arról nem is beszélve, hogy sokat dobott volna a rész hangulatán a puszta megjelenésével és talán az akció-rajongó fanok is kaptak volna egy-két jó jelenetet. Bane terve egyébként nem volt rossz, de nem tudom miből gondolta, hogy Threepio tud segíteni neki a Szenátus alaprajzának megszerzésében, elvégre ő Padmé személyes asszisztense, másodállásban protokoll-droid, tervrajzok közelébe sem kerül. Azért, mert jár-kel a Szenátus épületében, nem feltétlenül kell ismernie a tervrajzokat, Bane találhatott volna ideálisabb droidot is erre a célra. A memóriatörlés érdekes és logikus húzás volt, legalább kiderült, hogy lehetséges csak részlegesen eltávolítani az emlékeket, nem feltétlenül kell azok 100%-át törölni.
A Hutt Tanács csakugyan pozitívum, ahogy az is, hogy nem lettek sablonosak a modellek, egyfajta Jabba-klónok. Bár meglehetősen bizarr a külsejük, ez az egyediség kimondottan tetszett.
Mint írtam, voltak határozottan pozitív dolgok is az epizódban, ennek ellenére, nálam ez sajnos gyengére sikerült.

10/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése