2010. szeptember 23., csütörtök

The Clone Wars, 3x02 (ARC Troopers) - Epizódértékelés

Minden túlzás nélkül mondhatom, hihetetlenül jó rész volt, amelynek minden pillanatát élveztem. A nyugodtabb hangvételű nyitány után, azoknak is kedveztek, akik az akció megszállottai, így szépen kiegészíti egymást a két rész.
Remekül bemutatták, hogy milyen sokat jelent a klónoknak Kamino, ahol a világra jöttek. Itt megint előtérbe kerül a számomra már eddig is egyértelmű mondani való, miszerint a klónok bár harcra lettek "programozva", nem érzelemmentes, gépies katonák, ahogy a kaminóiak és minden bizonnyal a szakadárok tekintenek rájuk, hiszen akkor nem védenék ilyen elszántan Kaminót, csupán egy csata lenne számukra a többi közül. Rex megnyilvánulása is találó volt az elején. Echo, Fives és 99 találkozása megindító volt, főleg amikor az öreg megtudta, hogy Heavy feláldozta az életét a testvéreiért. Tetszett Tipoca Citiy védelme, így kiteljesedett az előző epizódban látott csapatmunka, összetartás és hősiesség hármasa. Ahogy a kis kadétok, 99, Ecko, Fives, Rex illetve Cody összefogtak. 99 ezúttal is rengeteg segítséget nyújtott a társainak, a halála pedig az epizód legdrámaibb pontja volt, amit az aláfestő zene is kiválóan éreztetett. Az pedig nem kis dicsőség, hogy a saját hazáját és saját testvéreit védelmezve halt meg.
A nyitó űrcsata amilyen rövid volt, legalább annyira látványos. Gondolok itt az ARC-170-esek, Y-szárnyúak, Torrent-vadászok és persze Anakin Delta-7-esének impozáns támadására Grievous maréknyi flottája ellen. A kameramozgás is telitalálat volt ebben a jelenetben. Grievous terve sem volt minden napi és nem vagyok benne biztos, hogy ha nincs ott Obi-Wan, akkor is rájönnek, hogy a vízbe zúduló törmelékek jelentik a kulcsot. A víz alatt összeszerelt polip-szerű támadóhajók ötlete is bejött, akár csak Grievous "landolása" az óceánba. Az viszont nem tiszta, hogy Ventress miként jutott le a bolygóra, hiszen az epizód elején már a víz alól lép kapcsolatba Grievous-el, tehát nem jöhetett a törmelékekkel. Ha pedig a köztársasági blokád valóban olyan erős, ahogy Lama Su állította, nem tudom elképzelni, hogy észrevétlenül átjuthatott volna. Obi-Wan megint alakított, a víz alatti jelenete abszolút rendben volt. Ismét megtudtunk valamit: a fénykard működik a víz alatt. Eleinte cáfoltam ezt, mert az EP1-ben volt egy kivágott jelenet, ahol Obi-Wan fegyvere zárlatos lett a nabooi mocsárban, de közben rájöttem, hogy nem véletlenül vágták ki azt a részt. Másrészt ennyi erővel, az eső is hazavágná a fénykardot, amit többek között az EP2 is remekül megcáfolt. Az Aqua-droidok ötlete tetszett, bár gyanúsan sok Super Battle Droid vonással rendelkeztek. Viszont kaptam egy nagyon rövid víz alatti csatát, amit már az 1. évad óta hiányoltam. A darabokra törő klón-tartályok talán az epizód egyik leglátványosabb jelenetére sikeredett, ahol nem kevés még meg sem "született" klón veszthette életét. A "Polipok" partraszállása is remek látványelem volt, akár csak az előrenyomuló Aqua-dridok támadása.
Ventress és Grievous első találkozása hatalmas volt, tetszett a nő stílusa. Ventress is egy remek karakter, igazán teret kaphatna a kibontakozásra, ahogy ebben a részben is láttuk, mert 46-ból 4 rész minden, csak nem sok. Remek volt, ahogy lekezelte a fölényeskedni próbáló Grievous-t, viszont a kivégzett klónnal való csókos jelenetért kár, igazán bent maradhatott volna. A szeparatistáknak vajon miért kellett nekik Jango DNS-e?
Shaak Ti ezúttal sem kapott jelentős szerepet, de az a kevés itt is rendben volt. Anakin és Ventress párbaja érett már, miután a Hidden Enemy-ben jóformán semmit sem láttunk. Obi-Wan és Grievous ezúttal sem kerülték egymást, ami azért nem zavaró, mert ezáltal sokkal jobban átjön az EP3-ból, hogy ők ketten mekkora riválisok, hányszor próbálták már megölni a másikat. Ezzel szemben, Filoni-ék ügyesen megoldják, hogy Grievous és Anakin még csak ne is lássák egymást a Láthatatlan Kéz előtt, Obi-Wannal való való találkozása viszont nem szeg semmilyen szabályt. Azon nagyot néztem, hogy a lezuhanó Polip egyik karja majdnem agyon vágta Vantress-t, mert nem kellett hozzá sok. Az viszont megint csak remek jelenet lett, amikor Anakin és a klónok visszaszerzik a DNS-t és lefegyverezik Ventress-t, aki szokásához híven, elmenekül Grievous golyójával. Nem bánom, hogy megint a Köztársaság nyert, Kaminón ennek így kellett lennie, viszont a jövőben kaphatnánk egy-két szeparatista győzelmet is, csak hogy tudjuk, milyen is az. Mindent egybe vetve, erre az epizódra sem lehet panaszom, az első résszel együtt pedig bátran kijelenthetem, hogy remekül rajtolt a 3. évad és a folytatás sikerében sem kételkedem.

10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése