2010. január 24., vasárnap

Könyv: Tracey West - Star Wars: A klónok háborúja


Számos Star Wars-regényt olvastam már rajongásom kezdete óta, ez a kis könyv viszont merőben eltért az eddig olvasottaktól. De ne pozitív eltérésre gondoljunk! Nem azt mondom, hogy a könyv rossz volt - mert egyáltalán nem így van - pusztán némileg kevesebbet nyújtott, mint amire az előzetes vélemények alapján számítottam. Talán azért, mert filmadaptációról van szó - amihez még nem volt szerencsém -, így minden egyes mondat után nem annak elképzelésére, hanem akaratlanul is magára a filmbeli jelenetre gondoltam. De ez korántsem az író (Tracey West) vagy a fordító hibája. Ami viszont igen, arra a későbbiek folyamán térek ki.
Kezdjük a borítóval. Nagyjából a közepén, kissé a bal szél felé láthatjuk Anakint, mellette, a jobb szélen Ahsokát, feje fölött négy köztársasági löveghajóval, valamint a könyv jobb alsó sarjában két fegyvert markoló klónt, illetve a másik szélen Ventress és Anakin párbajának egy pillanatképét. Ezekkel több problémám is van. Ebben a filmben (jelen esetben regényben) Ahsoka legalább olyan fontos (ha nem fontosabb) szerepet játszik, mint Anakin, ennek ellenére még a klónoknál is kisebb, csoda, hogy nem veszik el a háttérben. Ha a borító tervezője nem azt akarta sugallni az olvasónak, hogy Ahsoka csak egy mellékszereplő, akkor előtérbe kellett volna helyeznie, legalábbis azonos méretűre nagyítania, mint Skywalkert. A klónokkal illetve a löveghajókkal különösebb gondom nincs, de talán a 'mezei' fehér páncélos katonák helyett kiemelhették volna Rex-et vagy Cody-t, mint kulcsfontosságú szereplőket, de így sem olyan vészes. Anakin és Ventress párbajának montázsa viszont elég zavaró lehet annak, aki már látta a filmet. (ki nem?) Ugyanis ilyen jelenetet nem tartalmaz a mozi, bár a DVD-re rákerült kivágott jelenet formájában, extraként. Mellesleg a könyvben nem egy 'kivágott jelenet' olvasható, de róluk majd később. Szóval Anakin helyett inkább Obi-Wannak kellett volna oda kerülni, aki egyébként ügyesen mellőzve lett a borítóról, mint valami jelentéktelen, alig-alig felbukkanó mellékszereplő. Tény, hogy ebben a részben nem játszott főszerepet, de ennyire mellékes azért nem volt. Dookut vagy a kis Rottát még mindenképp rátehették volna háttérelemként, esetleg Padmét, de ők már tényleg nem annyira lényegesek. Na de ki az aki a borítója alapján ítél meg egy könyvet? Ne tegyük.
Röviden a sztori annak, aki esetleg nem ismerné. A hónapok óta tartó háború során, a Köztársaság csapatai a Peremvidék világain rekedtek, egyedül a huttok birodalmát átszelő kereskedelmi útvonalakon térhetnének haza utánpótlásért. Azonban Dooku elraboltatja Jabba, a Hutt fiát, hogy egy cselszövés során a Jedikre kenje a kis lárva elrablását, felbosszantva ezzel Jabbát, aki ezáltal a Szeparatisták oldalára állna, így Dooku-ék hatalmas előnybe kerülnének a háborúban. Viszont Palpatine kancellár és a Jedi Tanács megszervez egy mentőakciót, hogy visszavigyék a hutt fiát, elnyerve ezzel az peremvidéki útvonalak használatának jogát. Anakin és Obi-Wan a Christopsis bolygón megnyerik a hosszú ideje tartó csatát, amikor Anakin egy rakoncátlan padawant kap maga mellé: a 14 éves tugruta lányt, Ahsoka Tano-t. Elindulnak a Teth bolygóra, ahol köztársasági kémek szerint a kis hutt is van. Természetesen némi harc után, Ahsoka és Anakin rátalál a Rotta nevű kis varangyra, de felbukkan Dooku bérgyilkosa, Asajj Ventress és küzdelemre kényszeríti hőseinket. Később Obi-Wan és osztaga is megérkezik erősítés gyanánt, majd kimentik Rex-et szorult helyzetéből. Anakin és Ahsoka végül egy rozzant teherhajó fedélzetén útnak indulnak a kis hutt és Anakin otthonára, a Tatooine-ra. Kenobi ezalatt elkergeti Ventresst és klónosztaga segítségével felszámolja a megmaradt droidsereget. A Tatooine-ra érve Anakin és Ahsoka különválnak, majd míg a fiút feltartja Dooku, Ahsoka elindul Rottával Jabba Palotájába. Végül Anakin is utána indul, de furcsa módon ő ér előbb a palotába, mivel a lányt feltartja néhány MagnaGuard. Anakint kishíján kivégzik, mert a gróf rá kente ezt az egész elrablósdit, de végül betoppan Ahsoka a huttal és Padmé besegítésével a végén teljes a happy.
Mivel már jóval a könyv beszerzése előtt láttam a filmet, nem igazán ért meglepetésként a sztori, még a kivágott jelenetek zömét is láttam. Sokkal inkább a nyelvezetre, a hangulatra, a karakterek lelki világára, az apróbb dolgok részletezésére és magára a Star Wars érzésre voltam kíváncsi, amiket egy filmből aligha tudhatunk meg. Csupán ennyit vártam ettől a regénytől. Nem mondhatnám, hogy a kívánságom teljesült, miután a negatívum a pozitívum fölé kerekedett, ennek ellenére nem érzem elpazarolt időnek ezt a néhány órát. Az egyik legfőbb problémám, maga a nyelvezet. Túl gyerekesnek tartom. Az egy dolog, hogy néha-néha bele kerül egy filmben látott incidens is, de nem hinném, hogy ezt a filmet/regényt csak a gyerek korosztály kedveli. Én vagyok az egyik élő példa, ami ez ellen szól. Tehát konkrétan olyan dolgokra gondolok, hogy hangutánzó szavakkal egyszerűen leírják, hogy 'BUMM, HUSS, BEEP' és társai. Ehelyett sokkal szebb lett volna, ha kerek egész mondatokkal írja le, hogy valami felrobbant, vagy Artu éppen csipogott egy sort. Ezen kívül rengeteg értelmetlen, oda nem illő kifejezést találtam, amit lefordított ugyan a fordító, de abszolút nem illett a szövegbe, még a magyar nyelvbe se igazán. A 'föléje, alája, melléje' tájszólásoktól a fülem is ketté állt, de a Jedik fegyverét is ritkán hallottam/olvastam 'fényszabjának'. Ott vannak az apróbb elírások, mint Obi-Wan kötőjel nélkül írt neve, vagy a köztársasági löveghajó átkeresztelése 'köztársasági űrrepülő'-vé. Ennél csak akkor röhögtem nagyobbat, amikor a Twillight hajtóművét 'motor'-nak titulálta a kedves író (vagy fordító, nem tudom). A következő negatívum az, hogy egyszerűen nem éreztem semmi Star Wars-feelinget, hogy megelevenedett volna előttem a cselekmény. Szimplán csak - akár egy mesekönyvben - leírják, hogy mi történik az adott pillanatban...ennyi. Ennél azért komolyabb munkát vártam, hiszen így szinte semmi újat nem nyújtott a könyv. Kíváncsi lettem volna a szereplők fejében lezajló gondolatmenetekre, döntéseik miértjére, a háttérben történő egyéb apróságokra, a helyszínek részletesebb bemutatására, valamint kicsit fantáziadúsabb, bővebb szókincsre. Ha nem láttam volna a filmet, sok helyszínt el se tudtam volna képzelni. Persze lehet, hogy csak nekem túl magasak az elvárásaim, miután hozzászoktam Zahn remekműveihez, vagy éppen Luceno fantasztikus EP3-folytatásához.
Na de hogy pozitívumokat is írjak, meg kell hagyni, alapjáraton szórakoztató könyv, felidézi magát a filmet, valamint nem egy kimaradt jelenet is leírásra került. Többek között ilyen a christopshisi nyitóütközetben Anakin és Ahsoka ügyeskedése a droidsereg ellen, a pajzs alatt. De a Teth-en is igencsak kibővül a cselekmény Ventress többszöri felbukkanásával: Anakinnal és Ahsokával való párbajával a Rancor hátán, illetve a trónteremben, majd később az omladozó leszállóplatformon. Szintén ráadás az egyik köztársasági vadászgép felrobbanása egy bombázó által, valamint Ahsokáék tartalmasabb menekülése és droidekákba való botlása. De később, úton a Tatooine felé, a Twillight fedélzetén a lenyíló rámpa és Ahsoka kishíján kizuhanása is a kivágott jelenetek táborát erősítette a filmben.
Összességében kellemes időtöltés volt elolvasni a könyvet, viszont semmi újat nem kaptam. Ennek ellenére nosztalgia gyanánt tökéletes, ajánlom mindenkinek, aki szereti a Star Wars-t és egy kis kikapcsolódásra vágyik.

Összességében: 10/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése